Filety kurczaka z sosie pomidorowym

Filety kurczaka z sosie pomidorowym

Pomysł na dość szybki obiad w stylu włoskim, z jednej patelni. Pomidory mogą być ze słoika lub z puszki, latem lepsze będą świeże pomidory bez skórki. Całość w połączeniu z mozzarellą, smakuje wybornie.

To danie, podaj z ryżem lub z makaronem ?

Zdjęcie - Filety kurczaka z sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na filety z sosie pomidorowym
  • 2 puszki pomidorów bez skórki ( u mnie domowe pomidory ze słoika )
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki startej na grubych oczkach mozzarelli
  • przyprawy do kurczaka – suszona bazylia / sól / pieprz / papryka.
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 1/3 szkl. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )

Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś, przekrój w poprzek na dwie części, otrzymasz cztery porcje. Filety posyp delikatnie z każdej strony, solą, pieprzem, papryką i bazylią.

Na dnie dużej patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj filety. Filety smaż na rumiano z każdej strony. Odłóż na talerzyk.

Na tą samą patelnię, daj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż mieszając do czasu, kiedy cebula lekko się przyrumieni. Dodaj pomidory, całość chwilę podgrzewaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeżeli używasz, dodaj śmietanę. Wszystko zmiksuj na gładki mus pomidorowy.

Do sosu, dodaj filety kurczaka. Całość, podgrzewaj na bardzo małym ogniu, około 10 -15 minut.

Każdy filet, posyp porcją startej mozzarelli. Na chwilę przykryj patelnię i wyłącz gaz. Od razu podawaj. Najlepiej z ryżem lub z makaronem. Smacznego ?

Zdjęcie - Filety kurczaka z sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów