CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (błyskawiczne)

CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI  (błyskawiczne)

 Jest to ciasto, które jest u mnie w rodzinie od kąd pamiętam, jest to jedyny przepis jaki znam na pamięć i mogłabym je przygotować z zamkniętymi oczami. Większość znanych przepisów na słodkości zwykle, nudzi się po jakimś czasie, ale zapewniam was, że nie to ciasto. Jest puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, lekko kwaśne i owocowe (dzięki wmiksowaniu powideł do ciasta). Żaden smak tu nie dominuje, jest perfekcyjnie zbalansowane. Jeżeli chcecie możecie je dodatkowo przełożyć powidłami węgierkowymi i polać czekoladą wówczas czysta rozpusta i niemy (bo z pełną buzia się nie mówi) zachwyt gwarantowany.

Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI  (błyskawiczne)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 średnia kek sówka

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 10minut plus czas pieczenia 30-40min

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.

2. Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.

3. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia  i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40minut do tzw. suchego patyczka.

4. Gdy ciasto ostygnie można je przeciąć na pół i posmarować pozostałą konfiturą. Bardzo dobrze smakuje polane czekoladą lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów