Laura, Cafe Babilon
http://cafebabilon.blogspot.com
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chleb-z-vermont-na-zakwasie-wg-hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Ze wszystkich chlebów ostatnio wypiekanych ten zachwycił mnie najbardziej. Swoim wyglądem i smakiem najbardziej przypominał chleb, który pamiętam z dzieciństwa. Chleb, który potrafiliśmy zjeść cały - tak po prostu odrywając kawałek, po kawałku...
Z piekarni, która go wypiekała unosił się niesamowity zapach niczym nie przypominający zapachu "świeżo pieczonego pieczywa"z marketów. Tam nie było szaleństw jeśli chodzi o wybór pieczywa jakieś bułki, drożdżówki i chleb, może dwa trzy rodzaje - ja najbardziej pamiętam chleb. Miał chrupiącą skórkę, lekko kwaskowaty posmak i tak niesamowicie pachniał. Kiedy mój chleb ukazał się pod przykrywką garnka żeliwnego wiedziałam, że to to. Chleb zniknął w tempie niesamowitym.
Choć chleb nie na pełnym ziarnie pozwoliłam sobie na małą kromeczkę...
Zdjęcie - CHLEB Z VERMONT NA ZAKWASIE WG HAMELMANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z Vermont : składniki na zaczyn - Levain:

  • 140 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
  • 170 g wody (3/4 szklanki)

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na n 12-16 godzin w temperaturze pokojowej (powinno być ok. 21 stopni).
Składniki na gotowe ciasto:

  • 680 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 420 g wody (1 7/8 szklanki)
  • 20 g soli
  • cały zaczyn

W misie mieszamy wszystkie składniki poza solą. Wystarczy tylko wymieszać do połączenia składników.
Przykryć i odstawić na 20-60 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie powierzchnię ciasta posypać solą i mieszać hakiem na drugiej prędkości przez ok. 2 minuty.
Ciasto przykryć i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce (u mnie to pokrywa akwarium). W tym czasie należy je złożyć dwukrotnie po 50 i 100 minutach.
Po tym czasie uformowałam bochenek i wyłożyłam go na ściereczkę dość mocno obsypaną mąką. Całość powędrowała do durszlaka do ponownego wyrastania na ok. 2,5 godziny.
Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec jeszcze 15 minut.
Zdjęcie - CHLEB Z VERMONT NA ZAKWASIE WG HAMELMANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb z Vermont

 

Reakcje: