Chałka drożdżowa z kruszonką

Smaczne, słodkie pieczywo. Doskonale smakuje z dżemem lub miodem i szklanką mleka lub filiżanką dobrej kawy. Najlepiej smakuje na świeżo, bo jak każdy drożdżowy wypiek szybko wysycha, ale na drugi dzień też jeszcze daje rade :). Najczęściej piekę chałkę wieczorem, żeby była świeża na śniadanie. Przepis jest prosty, wypróbowany już kilka razy, nie może się nie udać :). Z podanego przepisu wychodzi jedna duża chałka, która zajmuje całą długość po skosie standardowej blachy z piekarnika. Po instrukcję jak zaplatać chałkę zapraszam na youtube – klik. Przepis znalazłam tu.
Zdjęcie - Chałka drożdżowa z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki :
450 g mąki pszenne
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Kruszonka :
50 g mąki pszennej
25 g masła
25 g cukru + 1 jajko do posmarowania wierzchu chałki
Sposób przygotowania : W małej miseczce umieszczam drożdże, mleko, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszam, odstawiam na 10-15 minut. Do większej miski przesiewam pozostałą mąkę, cukier, sól, dodaję roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę i zaczyn. Mieszam wszystko łyżką, kiedy składniki się połączą przekładam masę na blat i wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, wówczas formuję kulę, przekładam z powrotem do miski, zakrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie przez chwilę wyrabiam ciasto, dzielę na 3 równe wałeczki i zaplatam warkocz, końce podwijam pod spód. Chałkę przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 minut do napuszenia. Przygotowuje kruszonkę : wszystkie składniki umieszczam w małej miseczce, rozcieram palcami aż powstaną grudki. Gotową chałkę smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę aż skórka będzie brązowa (około 30 minut).

Przepisy z tych kategorii

Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Kwietniowa Piekarnia

Wieniec na zakwasie z białym m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych
2

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto Lion
1

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko