Chałka drożdżowa z kruszonką

Smaczne, słodkie pieczywo. Doskonale smakuje z dżemem lub miodem i szklanką mleka lub filiżanką dobrej kawy. Najlepiej smakuje na świeżo, bo jak każdy drożdżowy wypiek szybko wysycha, ale na drugi dzień też jeszcze daje rade :). Najczęściej piekę chałkę wieczorem, żeby była świeża na śniadanie. Przepis jest prosty, wypróbowany już kilka razy, nie może się nie udać :). Z podanego przepisu wychodzi jedna duża chałka, która zajmuje całą długość po skosie standardowej blachy z piekarnika. Po instrukcję jak zaplatać chałkę zapraszam na youtube – klik. Przepis znalazłam tu.
Zdjęcie - Chałka drożdżowa z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki :
450 g mąki pszenne
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Kruszonka :
50 g mąki pszennej
25 g masła
25 g cukru + 1 jajko do posmarowania wierzchu chałki
Sposób przygotowania : W małej miseczce umieszczam drożdże, mleko, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszam, odstawiam na 10-15 minut. Do większej miski przesiewam pozostałą mąkę, cukier, sól, dodaję roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę i zaczyn. Mieszam wszystko łyżką, kiedy składniki się połączą przekładam masę na blat i wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, wówczas formuję kulę, przekładam z powrotem do miski, zakrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie przez chwilę wyrabiam ciasto, dzielę na 3 równe wałeczki i zaplatam warkocz, końce podwijam pod spód. Chałkę przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 minut do napuszenia. Przygotowuje kruszonkę : wszystkie składniki umieszczam w małej miseczce, rozcieram palcami aż powstaną grudki. Gotową chałkę smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę aż skórka będzie brązowa (około 30 minut).

Przepisy z tych kategorii

Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Kwietniowa Piekarnia

Wieniec na zakwasie z białym m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

W i o s n a (?). Pankejki owsiane z karmelizowanym bananem
1

W i o s n a (?). Pankejki owsi…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią
4

Puszyste racuchy drożdżowe z j…

Beti Beti
kruche babeczki

Naleśniki z musem malinowym
2

Naleśniki z musem malinowym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śniadaniowe placuszki z gruszką
1

Śniadaniowe placuszki z gruszk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Racuchy na maślance
4

Racuchy na maślance

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pancakes z sosem waniliowym
1

Pancakes z sosem waniliowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia