Carpaccio z borowików. Z hańczowskiego lasu prosto na stół!

Zdjęcie - Carpaccio z borowików. Z hańczowskiego lasu prosto na stół! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tegoroczne nasze grzybobranie było prawdziwą grzybową fetą!
Prawie każdej jesieni staramy się być na Święcie Rydza. A w w tym roku była to X-ta już edycja.
Codziennie zapuszczaliśmy się w leśne ścieżki nie bacząc na deszczowe okoliczności pogody.
Każdy wyjazd w dalszej i blizszej okolicy Wysowej prowadził nas przez kręte drogi Gór Hańczowskich, które są porośnięte pięknymi jodłowo-bukowymi lasami. Najzdrowsze lasy w kraju to właśnie w Górach Hańczowskich, które są częścią Beskidu Niskiego.
Mikroklimat tej okolicy porównywany jest do włoskiego uzdrowiska Merano.
I choć w Beskidzie Niskim jest o wiele spokojniej, niż we włoskich Alpach, to powietrze, widoki i szlaki turystyczne godne światowego rozgłosu.
Dodatkowo atrakcyjność okolic podnoszą wiekowe cerkiewki, które znajdują się niemalże w każdej wsi. Niektóre zostały wpisane na listę UNESCO. I niezwykła, wręcz magiczna kultura Łemków.
Jeżeli dołożymy do tego niepowtarzalną kuchnię, ściśle związaną z regionem i lokalnymi rysami, podróż w tamte strony okazuje się konieczna!

Zdjęcie - Carpaccio z borowików. Z hańczowskiego lasu prosto na stół! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Carpaccio z borowików
przepis Patrizii z Toskanii

300 g świeżych borowików szlachetnych średniej wielkości
100 ml oliwy EV
50 ml soku z cytryny
dwa ząbki czosnku
garść rukoli
parmezan
sól wędzona w płatkach
świeżo mielony czarny pieprz
20 ml oliwy truflowej

Świeże borowiki dokładnie czyścimy i przecieramy wilgotną szmatką. Czosnek siekamy. Oliwę i sok z cytryny umieszczamy w zamykanym pojemniku, dodajemy posiekany czosnek i mieszamy. Ostrym nożem kroimy borowiki na bardzo cienkie plastry – kapelusze razem z ogonkami i umieszczamy w pojemniku z oliwą. Poruszamy pojemnikiem, aby wszystkie grzyby zostały pokryte oliwą, ale żeby ich nie uszkodzić. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy go do lodówki na godzinę ( Patrizia trzyma nawet całą noc). Borowiki wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem i układamy je na talerzu. Obok borowików kładziemy rukolę. Parmezan ścieramy łopatką do serów. Wszystko posypujemy startym parmezanem, solą i pieprzem. Polewamy truflową oliwą. (oliwę, która została po marynowaniu grzybów wykorzystujemy do sałatek).

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym
1

Pulpety w sosie grzybowo-papry…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Boczniaki smażone z sosem sojo…

food² food²
Food Square

Jajecznica z kurkami
1

Jajecznica z kurkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pierogi z batatami i kurkami
1

Pierogi z batatami i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

Pierogi z kurkami, serem masca…

food² food²
Food Square

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną

Placki ziemniaczane z kurkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gulasz z boczniakami
1

Gulasz z boczniakami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku