Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Zdjęcie - Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

– Jesteś w mieście czy na tarasie? – pytają mnie znajomi przez telefon…
Bo w taki piękny czas najczęściej można mnie zastać w tych dwóch miejscach. Z przewagą – na tarasie.
W mieście bywam z potrzeby załatwienia czegoś koniecznego lub na jakimś służbowym spotkaniu.
Taras to jest moje miejsce, gdzie robię teraz wszystko! jem posiłki, czytam, fotografuję, pracuję, relaksuję się.
Po prostu żyję tarasem. Odpowiadam więc najczęściej – Jestem na tarasie!
A dzisiaj pisząc różne teksty, między słowami, myślałam o moich wakacjach. Za tęsknotą powędrowałam na greckie wyspy… zamarzyło mi się greckie jedzenie, które idealnie komponuje się z tarasową scenerią. Tym bardziej, że w lodówce leżał wspaniały grecki ser. W międzyczasie zrobiłam też rezerwację moich kolejnych greckich wakacji i…przygotowałam to cudowne danie. Zjedliśmy je z rozkoszą na tarasie!

Zdjęcie - Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażany baby faszerowane serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem

10 bakłażanów baby
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
200 g sera Manouri*
3 łyżki suszonych pomidorów i 1 łyżka oliwy z pomidorów
1 łyżka za’ataru
zioła z ogrodu: szałwia, estragon, mięta, tymianek
ocet balsamiczny do podania

Piekarnik rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Umyj bakłażany i ostrożnie przekrój je wzdłuż do 3/4 grubości. Ułóż je na blasze, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut, a potem obróć i dopiekaj jeszcze 5 minut, aż skórki zaczną się marszczyć. Wyjmij bakłażany z piekarnika i odczekaj około 5 minut.
W międzyczasie do miski przełóż ser, posiekaj suszone pomidory i zioła i dołóż do sera.Wlej łyżkę oleju od pomidorów i dodaj za’atar. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Nadziewaj każdy bakłażan serowym nadzieniem i układaj na talerzach. Polej dobrym octem balsamicznym i podawaj w ogrodzie.

  • Manouri to delikatny grecki ser z mleka owczego albo z koziego. Przyrządza się z nim wytrawne ciasta (np. spanakopitę), dodaje do sałatek, deserów. Można go gotować i zapiekać. W smaku jest trochę podobny do fety, ale bardziej kremowy, słodszy i mniej słony. Ma lekko cytrusowy posmak.

* możecie też pokusić się o bakłażany z jagnięciną – klik!

Przepisy z tych kategorii

Turecki sos jogurtowy haydari
3

Turecki sos jogurtowy haydari

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Grecki sos tzatziki
2

Grecki sos tzatziki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Musaka
5

Musaka

Beti Beti
kruche babeczki

Kserotigana - greckie faworki
1

Kserotigana - greckie faworki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fava - grecka pasta z grochu
1

Fava - grecka pasta z grochu

Tyna Tyna
In cooking we trust

Frappe, czyli mrożona kawa
1

Frappe, czyli mrożona kawa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Frappe, czyli mrożona kawa
1

Frappe, czyli mrożona kawa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Feta pieczona z miodem i tymiankiem. Wakacyjny comfort food
1

Feta pieczona z miodem i tymia…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)
1

Rożki z botwinką, szpinakiem i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekanka à la Musaka
1

Zapiekanka à la Musaka

food² food²
Food Square

Tiganites z miodem i orzechami - kuchnia grecka
2

Tiganites z miodem i orzechami…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kofty z grilla
1

Kofty z grilla

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy