Babka waniliowa

Zastanawiałam się jaką babkę upiec na święta a że ostatnio furrorę robi babka waniliowa Uli postanowiłam spróbować. I rzeczywiście, dołączę do osób, które się nią zachwyciły bo nie można inaczej. Jest puszysta, lekka delikatna. Do tego wszystkiego należy jeszcze dodać, że jest tak samo świeża na drugi dzień a  dla mnie jest to największa zaleta. Bardzo polecam ten przepis bo jest idealny.

 Zdjęcie - Babka  waniliowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g mąki pszennej
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego:)

    Przepisy z tych kategorii

    Babka waniliowa

    Babka waniliowa

    figmara figmara
    figowe smaki

    Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową

    Jaglana babka z migdałami i po…

    Agata Agata
    Pensamientos en un plato

    Babka białkowa kokosowo – makowa
    2

    Babka białkowa kokosowo – mako…

    Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
    Ostra Na Słodko

    Babka migdałowa
    8

    Babka migdałowa

    napiecyku napiecyku
    napiecyku

    Drożdżowa babka na białkach
    2

    Drożdżowa babka na białkach

    Kaś Kaś
    Bake&Taste

    Mazurek z krówkami i orzechami
    6

    Mazurek z krówkami i orzechami

    Kaś Kaś
    Bake&Taste