Warstwowy deser bananowo-jeżynowy

Zdjęcie - Warstwowy deser bananowo-jeżynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warstwowy deser bananowo-jeżynowy zrobiłam z pozostałości po tarcie ‘Biedronka’ ;). Tymi nieszczęsnymi resztkami okazała się spora ilość jeżyn! Rozmyślając co z nimi zrobić przypomniałam sobie o książce, którą parę miesięcy kupiłam i która od tamtej pory leżała głęboko w szafie. W książce ‘Zielone koktajle dla mam i dla dzieci’, którą bardzo polecam, znalazłam ten słodki i prosty przepis na warstwowy deser z jeżynami. Przepis trochę zmodyfikowałam, zmniejszając ilość jeżyn, ponieważ gdybym trzymała się przepisu nie byłoby widać różnicy w kolorach! Nie wiem dlaczego, może użyłam bardzo soczystych owoców? Dlatego do dwóch górnych warstw polecam dodawać jeżyny stopniowo. Deser bardzo pyszny. Moi chłopcy zjedli aż dwa deserki za jednym posiedzeniem :).

Składniki na 6 słoiczków (125ml):
Dolna warstwa:

  • 1,5 dużego banana – ok 180 g bez skórki
  • 100 g jeżyn świeżych lub mrożonych*

Środkowa warstwa:

  • 1,5 dużego banana
  • 40 – 60 g jeżyn świeżych lub mrożonych*

Górna warstwa:

  • 2 duże banany – ok 240 g bez skórki
  • 20 – 30 g jeżyn świeżych lub mrożonych*

*Mrożone jeżyny wcześniej rozmrażamy.

Dodatkowo:

  • jeżyny do dekoracji

Wykonanie:

Dolna warstwa – banany i jeżyny miksujemy blenderem, aż otrzymamy jednolitą masę.
Środkowa warstwa – banany i 40 g jeżyn miksujemy blenderem, aż otrzymamy jednolitą masę, jaśniejszą od dolnej warstwy. Gdy kolor wyjdzie za jasny stopniowo dodajemy więcej jeżyn, do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
Górna warstwa – banany i 20 g jeżyn miksujemy blenderem, aż otrzymamy jednolitą masę, jaśniejszą od środkowej warstwy. Gdy kolor wyjdzie za jasny stopniowo dodajemy więcej jeżyn, do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
Masy bananowo-jeżynowe delikatnie układamy warstwowo, od najciemniejszej do najjaśniejszej. Warstwowy deser polecam udekorować jeżynami.

 

Uwagi:

  1. Banany powinny być dojrzałe, deser będzie słodszy.
  2. Górna warstwa niestety szybko ciemnieje. Taki urok bananów :). Dlatego ostatnią warstwę najlepiej przygotować przed podaniem.
  3. Według autorki książki jeżyny można zastąpić czarną porzeczką.
  4. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Warstwowy deser bananowo-jeżynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło przepisu: Książka ‘Zielone koktajle dla mam i dla dzieci’.

POLECAM TAKŻE

  • Zdjęcie - Warstwowy deser bananowo-jeżynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pudding chia z figami
1

Pudding chia z figami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Deser Bounty z białą fasolą

Deser Bounty z białą fasolą

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Gruszki zapiekane z miodem i likierem brzoskwiniowym

Gruszki zapiekane z miodem i l…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z awokado i białej czekolady

Krem z awokado i białej czekol…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Deser z malinami, mascarpone i biszkopcikami

Deser z malinami, mascarpone i…

Beti Beti
kruche babeczki

Czekoladowy kremowy mus z awokado

Czekoladowy kremowy mus z awok…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Gorące maliny na drożdżowych tostach. Malinowe śniadanie
1

Gorące maliny na drożdżowych t…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Płatki owsiane na mleku roślinnym
1

Płatki owsiane na mleku roślin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl kokosowy z jeżynami
2

Koktajl kokosowy z jeżynami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Deser z malinami, mascarpone i biszkopcikami

Deser z malinami, mascarpone i…

Beti Beti
kruche babeczki

Sos jogurtowo-ziołowy
1

Sos jogurtowo-ziołowy

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Owocowy koktajl z selerem

Owocowy koktajl z selerem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni