Ryba po grecku

Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi zmianami. Ryba była przepyszna. Wiecie z czym ją zjadłam? Z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty :D. No co....

Zdjęcie - Ryba po grecku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
0,5 kg mintaja (waga po rozmrożeniu)
2 marchewki
2 pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1/3 szklanki mąki pszennej
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy


Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy 2 minuty, dodajemy ugotowane warzywa (razem z z wywarem, w którym się gotowały), przecier, paprykę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i gotujemy parę minut. Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: ryba, warzywa, ryba, warzywa (tak jak u mnie), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin.


Przepisy z tych kategorii

Ryba po  grecku
42

Ryba po grecku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką

Co zamiast uszek do Wigilijneg…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Wigilijny karp – najlepszy!
1

Wigilijny karp – najlepszy!

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Sałatka ziemniaczana ze śledzi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledzie z burakami, słonecznikiem i selerem naciowym
1

Śledzie z burakami, słonecznik…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
1

Tagliatelle z łososiem i szpin…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

Dorsz w sosie pomidorowym z ol…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne galaretki
1

Wytrawne galaretki "Krwawa Mar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz w porach z pieczarkami - dieta szybka przemiana - faza II
3

Dorsz w porach z pieczarkami -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit