Ryba po grecku

Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi zmianami. Ryba był przepyszna. Wiecie z czym ją zjadłam? Z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty :D. No co....

Zdjęcie - Ryba po grecku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
0,5 kg mintaja (waga po rozmrożeniu)
2 marchewki
2 pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1/3 szklanki mąki pszennej
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól pieprz
olej rzepakowy

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy 2 minuty, dodajemy ugotowane warzywa (razem z z wywarem, w którym się gotowały), przecier, paprykę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i gotujemy parę minut. Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: ryba, warzywa, ryba, warzywa (tak jak u mnie), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin.

Przepisy z tych kategorii

Ryba po  grecku
42

Ryba po grecku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Pierogi z soczewicą, kapustą i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
2

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Śledzie korzenne z pomidorami
1

Śledzie korzenne z pomidorami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym
1

Śledzie w dressingu musztardow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Barszcz czerwony
1

Barszcz czerwony

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

Wigilijny kompot z suszonych ś…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Śledzie marynowane z imbirem
1

Śledzie marynowane z imbirem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit