Pulpety w sosie koperkowym

Są takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem...
Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej.

Zdjęcie - Pulpety w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
500 g mielonej piersi z indyka
3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny)
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 400 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
duży pęczek koperku
1 czubata łyżka śmietany 18%
sok z połowy cytryny
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta cukru
sól
pieprz


Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej ostudzony wywar z gotowania pulpetów i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dosypujemy do tego poszatkowany koperek, cukier, dolewamy śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety wrzucamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut.


Przepisy z tych kategorii

Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku
4

Chrupiące nuggetsy z indyka pi…

Beti Beti
kruche babeczki

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit
3

Klopsiki z indyka w sosie pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chrupiące nuggetsy
6

Chrupiące nuggetsy

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
3

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tajska zupa z kurczakiem
4

Tajska zupa z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Parmezanowe frytki z kurczaka
1

Parmezanowe frytki z kurczaka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
3

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bażant nadziewany pieczarkami

Bażant nadziewany pieczarkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi
1

Sznycel drobiowy w koprze włos…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kurczak zapiekany w sosie curry
9

Kurczak zapiekany w sosie curr…

napiecyku napiecyku
napiecyku