Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking

Zdjęcie - Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pudding na śniadanie to rozkoszny początek dnia. Od rana roznosi się po domu subtelny zapach pieczonych truskawek i maślanych kromek z nutą wanilii. Gotuję kakao i parzę mocną kawę. Zaraz usiądziemy na tarasie, aby delektować się letnim dniem i lekko słodkim puddingiem.
Ten śniadaniowy pudding to także wykorzystanie resztek mlecznego chleba, który piekliśmy w czerwcowej Piekarni. Dodatek wanilii i truskawek czyni z niego absolutnie nową kulinarną jakość. Nie marnuję! Dbam o to, aby wykorzystać w mojej kuchni wszystko. Idea zero waste cooking jak najbardziej jest wpisana w nasz domowy rytm. Bardzo polecam!

Zdjęcie - Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek

grube (2,5 cm) kromki słodkiego chleba (brioche, chałka, croissant)
4 jajka z wolnego chowu
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
200 g dojrzałych truskawek
2 łyżki klarowanego masła + do smarowania formy

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Papier do pieczenia ułóż na blasze, wysmaruj go 2 łyżkami masła i ułóż na nim kromki słodkiego chleba. Opiekaj je w piekarniku przez 5-10 minut, aż będą lekko złociste.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż w nim opieczone kromki, w luki między nimi powkładaj kawałki truskawek. W naczyniu wymieszaj jajka, mleko, wanilię i sól. Wlej tę mieszankę na chleb i zostaw na 10 minut, aby chleb wchłonął trochę płynu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Podawaj ciepły posypany cukrem pudrem, z naturalnym greckim jogurtem lub lodami.

Przepisy z tych kategorii

Proste cakepops – ciasto na patyczkach
1

Proste cakepops – ciasto na pa…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem

Tosty francuskie z chałki z tw…

food² food²
Food Square

Frittata z makaronem i groszkiem

Frittata z makaronem i groszki…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu

Kotlety jajeczne z dodatkiem r…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Ze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek
1

Zapiekanka makaronowa z warzyw…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z kurczakiem i makaronem w duchu zero waste

Sałatka z kurczakiem i makaron…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Chłodnik z białych szparagów na winie. Zero Waste!

Chłodnik z białych szparagów n…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba
1

U nas nic się nie marnuje, czy…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Potrawka pieczarkowa z gotowanym mięsem i szynką parmeńską - sposób na wykorzystanie resztek
1

Potrawka pieczarkowa z gotowan…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...