Pierogi z grochem i grzybami
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- ok 180 ml gorącej wody
- 100 g suchego grochu
- 50 g suszonych podgrzybków
- 100 ml Oleju Oliwier
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cebuli
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 2 godziny.Groch gotujemy około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odlewamy nadmiar wody.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości Oliwiera. Dodajemy namoczone i pokrojone grzyby, a po chwili ugotowany groch. Smażymy około 5 minut, lub do odparowania całego płynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy gorącą wodę, do uzyskania miękkiego, ale niezbyt lepkiego ciasta pierogowego. Dodajemy 20 ml Oliwiera i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Przygotowane ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy, wycinamy kółka o średnicy około 10 cm, układamy na każdym po porcji farszu, a następnie zlepiamy pierogi.
Orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy około 50 ml Oliwiera i podsmażamy orzechy. Odstawiamy.
W osolonym wrzątku gotujemy pierogi przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzamy i polewamy olejem z orzechami.
Posypujemy posiekaną natką.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl