Łosoś teriyaki

Teriyaki to japońska marynata do mięs i warzyw na bazie sosu sojowego. Nadaje mięsu (z warzywami jeszcze nie próbowałam) wyjątkowego smaku. Im dłużej mięso pozostaje w marynacie tym lepiej. W przepisie podaję czas minimum 3 godziny, ale polecam co najmniej 6 godzin a nawet całą noc :). Zdecydowanie jest to jeden z lepszych sposobów na łososia. Polecam do wypróbowania! :)
Zdjęcie - Łosoś teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki : 2 filety łososia (po 125g), ¼ szklanki sosu teriyaki, 2 łyżeczki płynnego miodu, 1 ½ łyżki soku z limonki, 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany, ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili, ½ łyżeczki startego imbiru, sezam do posypania

Sposób przygotowania : W małej miseczce umieszczam wszystkie składniki marynaty : sos teriyaki, miód, sok z limonki, starty imbir oraz drobno posiekany czosnek i chili, mieszam. Łososia wkładam do foliowej torebki z zatrzaskiem, zalewam go marynatą, zamykam torebkę i odkładam do lodówki na minimum 3 godziny. Po zamarynowaniu wyciągam łososia z torebki, układam na kawałku foli aluminiowej (wierzchem do dołu), polewam 2-3 łyżkami marynaty i zawijam w papilot. Tak przygotowaną rybę piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z papilotów posypuje sezamem.

Przepisy z tych kategorii

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki

Pieczony łosoś z imbirem i pieprzem  cytrynowym

Pieczony łosoś z imbirem i pie…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Łosoś w marynacie z octu balsamicznego i miodu
1

Łosoś w marynacie z octu balsa…

figmara figmara
figowe smaki

Pieczony łosoś sezamowy
2

Pieczony łosoś sezamowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Łosoś miodowy
6

Łosoś miodowy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pstrąg łososiowy w chilli na warzywach
1

Pstrąg łososiowy w chilli na w…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia