Tagliatelle z krewetkami w sosie kokosowym

Tagliatelle z krewetkami w sosie kokosowym
To ostatnia moja propozycja w makaronowej zabawie "Viva la pasta!" Uffff! :) Ostatnia, ale za to jaka pyszna... Krewetki, mleko kokosowe i szczypta pikanterii – oczywiście z moim ulubionym tagliatelle.

Przepis znalazłam u Tangerinki, jednak z braku tajskiej przyprawy i listka limonki kaffir zastąpiłam je ziarnami kolendry i skórką z limonki, która też nadaje wspaniały aromat.

Zdjęcie - Tagliatelle z krewetkami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TAGLIATELLE Z KREWETKAMI W SOSIE KOKOSOWYM
(4 porcje)
400 g makaronu tagliatelle,
ok. 24 sztuki dużych krewetek (ja używam mrożonych),
400 ml mleka kokosowego,
4 ząbki czosnku,
½ papryczka chili,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
płaska łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka tartego imbiru,
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
skórka cienko obrana z 1 limonki,
2 łyżki oliwy

Krewetki rozmrozić. W woku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i papryczkę, krewetki, imbir, pieprz cayenne, zmieloną lub utłuczoną w moździerzu kolendrę i skórkę z limonki. Smażyć krótko (2 minuty). Wlać mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować, zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać i podawać :)

Zdjęcie - Tagliatelle z krewetkami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów