Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

SOS:

1 cebula

1 mała marchewka

1 łodyga selera naciowego

400 g mięsa mielonego - wołowo-wieprzowego

3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała szklanka białego wina (nie koniecznie)

2 puszki siekanych włoskich pomidorów

oregano, sól i pieprz

szklanka buliou wołowego - może byc tez zwykła woda

Cebulę, marchew i seler posiekać - najlepiej w blenderze. wrzucic na rozgrzana oliwe i podsmażyć, posolić i zeszklić. Nastepnie dodać zmielone mięso i dobrze całość podsmazyć, tak by mięso zbrązowiało. Dodać białego wina i zagotować. Następnie dodać pomidory, dolać bulionu/wody - doprawić sola pieprzem i oregano. Zagotować całość, wymieszać i gotowac pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około godziny.

Ugotować makaron spaghetti (wg instrukcji na opakowaniu). Odcedzić, włożyć do miski, polać sosem, posypać tartym parmezanem.

Smacznego.

Kategorie przepisów