Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi

Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi

Zdjęcie - Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nazwałam ten przepis „pizzą”, ale mogłabym też „pide” (to taki turecki placek z dodatkami). Idea jest bowiem taka sama: wytrawne drożdżowe ciasto, a na nim dodatki. Prawdziwie wakacyjne połączenie smaków, bo do wypieku wykorzystałam to, co akurat rośnie jak szalone: kolorową paprykę oraz cukinię.

Zdjęcie - Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak się pewnie domyślacie, użyć możecie w zasadzie dowolnych warzyw, w zależności od tego, kiedy za tą „pizzę” się weźmiecie. Farsz aż prosi się o dodatek bakłażanów, ale może być też wersja ze szpinakiem, brokułami, pomidorami czy mięsna, a do tego ulubione sery- od fety, przez żółte, po intensywne w smaku pleśniowe.

Zdjęcie - Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek do warzyw (cukinii, cebuli, papryki) wykorzystałam słony ser halloumi, który najlepiej smakuje podany na ciepło, świetnie się więc sprawdza w takiej pieczonej przekąsce.

Zdjęcie - Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upiekłam dwie długie „pizze”/pide, które zajęły klasyczną blachę z piekarnika.

Zdjęcie - Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • Nadzienie:
  • papryka czerwona - 1 szt
  • papryka żółta - 1 szt
  • cukinia - 1 średnia sztuka
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa - 4 łyżki
  • kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
  • natka pietruszki - do podania
  • ser halloumi - ok. 200 g
  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże instant - 1 opakowane (8g)
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżka
  • woda - ok. 250 ml , letnia
  • oliwa - 1/3 szklanki
Przygotowanie:

Nadzienie:

Wszystkie warzywa warzywa (paprykę, cebulę i cukinię) pokrój w małą (ok. 1 cm) kostkę.

Rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij na niej cebulę z rozdrobnionym czosnkiem, dodaj kmin oraz paprykę, smaż aż ta lekko zmięknie. Dodaj cukinię, dopraw solą, pieprzem/ostrą papryką. Nadzienie odstaw do ostygnięcia (warzywa powinny być chrupiące, jeszcze w piekarniku „dojdą”).

Przygotuj ciasto:

W misie miksera wyposażonego w hak wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności, gdy zbytnio się lepi, podsyp odrobiną mąki. Gdy jest zbyt twarde- dolej nieco wody.

Miskę z gotowym ciastem przykryj kawałkiem folii spożywczej, żeby ciasto się nie wysuszyło, i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsc. Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie podziela ciasto na dwie porcje, z każdej uformuj długi placek o kształcie deski surfingowej ;) Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Zwiń do środka brzegi ciasta, aby powstał wyższy rant dookoła.

Na środek nałóż warzywny farsz. Na nim ułóż pokrojony w małe kawałki ser halloumi. Całość przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Gotowe placki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz aż lekko się zarumienią, ok. 20-25 minut.

Przed podaniem skrop dobrą oliwą i posyp posiekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów