Schab marynowany w czerwonym winie

Schab marynowany w czerwonym winie

Jest to propozycja na uroczysty obiad bądź kolację, jednocześnie łatwa i prosta w przygotowaniu - w sam raz, jeżeli musicie podjąć gości, a nie macie za dużo czasu, żeby siedzieć w kuchni. Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a potem włożyć do piekarnika.

Składniki:

70 dag schabu

2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (jeżeli masz więcej mięsa, to daj tyle wina,

żeby mięso było zakryte. Polecam wytrawną hiszpańską rioję)

3 pokruszone liście laurowe

4-5 ząbków czosnku, posiekanych

4 łyżki majeranku

sól, pieprz

2 łyżeczki cukru

Schab umyj, ostrym nożem usuń błonki. Natrzyj go solą, cukrem i pieprzem, obtocz w majeranku. Do miski wrzuć czosnek i pokruszone liście laurowe, następnie zalej mięso winem i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie, mięso razem z marynatą przełóż do naczynia do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 190 stopni. Co jakiś czas polewaj mięso marynatą.

Powinno piec się około 1,5 godziny - gotowe jest, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Sok krwisty oznacza, że w środku jest jeszcze surowe.

Możesz podawać taki schab na zimno i na ciepło.

Zdjęcie - Schab marynowany w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów