Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie  pomidorowym

 

Zdjęcie - Pulpety w sosie  pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

składniki:

50 dag karkówki

1 cebula

1 jajko

1 mała bułka

sól

pieprz czarny

olej

koncentrat pomidorowy

2 kostki rosołowe

bazylia

2 ząbki czosnku

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w grubą kostkę i razem z bułką i cebulą, zmielić przez maszynkę dwa razy. Do masy mięsnej wbić jajko, dodać odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy lepić małe kulki. Czynność powtarzać do wykorzystania składników.

 Do garnka wlać wodę, dodać 2 kostki rosołe. Na gotującą się wodę wkładać pulpety. Gotować na średnim ogniu. W kubeczku rozpuścić  niewielką ilość koncentratu (może być własnej roboty przecier), dodać odrobinę cukru i mąki. Wlać do pulpetów i delikatnie wymieszać. Wycisnąć dwa ząbki czosnku i dodać do reszty składników. Doprawić odrobiną  bazylii.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pulpety w sosie  pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pulpety w sosie  pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów