Prosty mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi

Prosty mazurek kajmakowy z płatkami  migdałowymi

Kochani chciałabym Wam zyczyć, najpiekniejszych, najradośniejszych, prawdziwie rodzinnych i wiosennych Świąt! Zapraszam również na kawałek mazurka, który został zjedzony w połowie zanim kajmak dobrze ostygł:)))) skorzystałam z przepisu Olgi Smile

Zdjęcie - Prosty mazurek kajmakowy z płatkami  migdałowymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto kruche:

180 g mąki

100 g zimnego masła

4 łyzki zimnej wody (takiej prosto z lodówki)

1 łyżka cukru pudru

Kajmak:

puszka mleka skondensowanego słodzonego (użyłam gotowanego)

50 g masła

1 łyzka esencji waniliowej, ekstraktu lub cukier waniliowy (użyłam aromatu śmietankowego)

2 kopiaste łyżki prażonych płatków migdałów


Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera i miksujemy przez chwile do czasu, aż powstanie masa zbijająca sie w kulki.  Ciasto wyjmujemy na stolnicę, formujemy dużą kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowujemy prostokąt. Brzegi ciasta zwijamy w ruloniki, tak aby powstał zgrabny rant. Ciasto wstawiamy na 30 minut do schłodzenia w lodówce. Po schłodzeniu pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy kajmak. Na patelnie teflonową wylewamy mleko skondensowane, dodajemy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut do czasu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Przelewamy ja na spód mazurka i posypujemy podprażonymi na suchej płatkami migdałów.

Kategorie przepisów