Piernik litewski

Piernik  litewski

Jeśli nie znudziły się Wam moje propozycje piernikowe to zapraszam dzisiaj na wersję litewską. Nie wiem już,  który jest najlepszy bo każdy kolejny piernik  jest tak dobry, że z przyjemnością sięgam po kolejny przepis aby stwierdzić, że ten też jest wspaniały. Piernik litewski odznacza się sporą ilością bakalii i jak dla mnie jest to spory atut.

Zdjęcie - Piernik  litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki żytniej
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 25 dag miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 25 dag bakalii

Jajka ubić z cukrem. Miód rozpuścić z cukrem, wystudzić. Dodać ubite jajka, bakalie, przyprawę do piernika.  Mieszając wlewać maślankę i i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do przygotowanej formy o boku 20 cm i piec około 50 min. w temperaturze 170 stopni. Wystudzić, i oblać polewą.

Smacznego:)

Kategorie przepisów