Obazda po frankońsku

Obazda po frankońsku

Zdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubię pasty kanapkowe. Najbardziej chyba tą pospolitą pastę jajeczną, ale czasem przychodzi moment, kiedy chce się zmienić smak i zrobić coś innego. Moje dzisiejsze śniadanie to było właśnie coś takiego innego. Kilka serów, dodatki, zielenina i przyprawy – całość stworzyła niesamowity smak. Polecam wszystkim tę pastę – jest pyszna, a zielenina nadaje jej śliczny kolor. Przepis dodaję do akcji „Wiosenna akcja pleśnią pokryta”, a pochodzi on z książki „Domowe przysmaki kuchni polskiej”.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula (dałam zwykłą)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 500 g różnych serów (ja użyłam camemberta, lazura i goudy)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz, kminek do smaku

Wykonanie:

Cebulę posiekać bardzo drobno – to ważne, żeby w paście nie były wyczuwalne jej kawałki, a jedynie smak. Pietruszkę również drobno posiekać. Wszystkie sery rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Można schłodzić w lodówce, ale taka przyrządzona od razu pasta jest równie smaczna. I już :) Przepis jest banalnie prosty, ale smak powala na kolana. Polecam wszystkim wielbicielom serów (zwłaszcza pleśniowych).

Zdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów