Kurczak w warzywach

Kurczak w  warzywach

Moja najprostsza wersja kurczaka to duszone udka z warzywami. Robi się je szybko, smakują dobrze i zawsze wychodzą mięciutkie. Można podać z ryżem albo z ziemniakami, jak kto woli.

Zdjęcie - Kurczak w  warzywach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy 
  • tymianek 

Udka obrać ze skóry. Podsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Obrane warzywa pokroić w zapałkę. Dodać  warzywa do udek, przesmażyć chwilę, podlać bulionem, dusić aż udka będą miękkie,  doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem, można dodać szczyptę cukru. Pod koniec duszenia wyjąć udka, dodać ok. łyżeczkę koncentratu i dokładnie wymieszać. Włożyć udka z powrotem do warzyw. Podawać z ryżęm lub ziemniakami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów