Krewetki marynowane w whisky

Krewetki marynowane w whisky

Kolejna propozycja na przyjęciowy „finger food” czyli przekąskę, do jedzenia której nie potrzebujemy sztućców. W takiej sytuacji wspaniale sprawdzają się wszelkie „szaszłyczki” czyli wszystko to, co nabite na szpadkę ułatwia nam konsumpcję na przyjęciu :)

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z takimi krewetkami ta naprawdę żadna praca! W miseczce przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej krewetki, a przed samym podaniem smażymy, co zajmuje nie więcej niż pięć minut!

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marynata, jaką dziś polecam, jest  bardzo aromatyczna- to imbir, trochę czosnku i oczywiście gwiazda wieczoru- whisky, która nada krewetkom lekko słodkawą nutę i sprawi, że będą naprawdę pyszne- takie w sam raz na Sylwestra!:)

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Imbir pokrój w plasterki, włóż do miseczki razem z lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku, miodem, sosem sojowym, oliwą i whisky. Wymieszaj. Dodaj krewetki i zostaw na minimum pół godziny w lodówce.

Po tym czasie nabij krewetki na patyczki do szaszłyków (jeśli chcesz ułatwić Gościom życie, usuń od razu ogonki). Na patelnię wlej kroplę oliwy i usmaż krewetki (niezbyt dług, aby nie były gumowate!). Pod koniec smażenia wlej na patelnię marynatę bez imbiru i czosnku) i smaż krótko na dużym ogniu, aby zgęstniała). Krewetki podawaj od razu, najlepiej na ciepło, ozdobione listkami pietruszki/kolendry.

Kategorie przepisów