Ferrero roche

Ferrero  roche

Chyba wszystkie ciasta "batonikowe" już zaistniały w blogosferze, co więcej wszystkie są naprawdę znakomite. Pralinki Ferrero roche kupuję rzadko ale nie dlatego że ich nie lubię lecz z tego powodu , że gdybym mogła to zjadłabym je wszystkie. Ale kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Są tu te wszystkie pyszne smaki, bo przecież i czekolada i orzechy to najlepsze co może być. Masa z masła okazała się dla mnie dość ciężka, ostatnio robię te lżejsze na bazie śmietanki i serka mascarpone, dlatego jednym kawałkiem można było się nasycić.

Zdjęcie - Ferrero  roche - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki na biszkopt orzechowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Delikatnie dodać pozostałe składniki i powoli mieszać. Masę wylać na przygotowaną blachę (u mnie tortownica 21 cm). Piec ok. 25 min, do suchego patyczka. Podane proporcje należy pomnożyć  razy 2 i upiec jeszcze jeden biszkopt.

Składniki na masę:

  • 1 kostka masła
  • 2 gorzkie czekolady
  • 5 kopiastych łyżek nutelli
  • 4 wafelki orzechowe

Czekoladę rozpuścić na parze, wafelki pokroić drobno. Masło utrzeć z nutellą  i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dodać wafelki. Połowę masy wyłożyć na pierwszy biszkopt, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować resztę masy. Wstawić torcik do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów