Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia
Zdjęcie - Faszerowana cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny post z serii dary przydomowego ogródka, choć tym razem to owoc pracy ogrodniczej moich rodziców, czyli cukinia. Gdy tylko przychodzi sezon cukiniowy włącza mi się tzw. kombinator, staram się wymyślić coś ciekawego z wykorzystaniem tego warzywa. Na blogu pojawiły się już placki z cukinii, a teraz chciałabym zaproponować coś zapiekanego.
Zdjęcie - Faszerowana cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: - 1 duża lub 2 małe cukinie - 250 g mięsa mielonego - pomidory w puszcze - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół brokuła - marchewka - pół szklanki bulionu - ser żółty
Przygotowanie: Na początek drobno siekamy cebulę, którą na rozgrzanej patelni podsmażamy na złoty kolor, dodając wyciśnięty czosnek. Marchew trzemy na grubym tarle i dodajemy do cebuli. Oddzielnie zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy pokrojony brokuł, gotujemy do uzyskania lekkiej miękkości. Do cebuli i marchewki dodajemy mięso mielone. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Cukinie przekrawamy, wydrążamy nasiona, delikatnie posypujemy solą lub warzywkiem i odstawiamy. Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów, wlewamy bulion. Brokuły odcedzamy i dodajemy do całości. Podsmażamy do czasu zgęstnienia całości nadzienia, odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Cukinie nadziewamy farszem, na wierzch układamy lub trzemy ser i zapiekamy przez ok 20-25 min. Smacznego! LuLa
Zdjęcie - Faszerowana cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faszerowana cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów