Fale dunaju

Fale dunaju

Zdjęcie - Fale dunaju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Fale dunaju to taka klasyka z dzieciństwa, robiły je moja Mama i Ciocia i gościło na wielu imprezach. Był taki czas, że nie piekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko. Pewnie dlatego, że wilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto?

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 jabłek

Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Obrane jabłka kroimy w plastry i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C

Krem:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • kakao do posypania

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego.


Zdjęcie - Fale dunaju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fale dunaju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fale dunaju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów