Ciasto czekoladowe z polewą

Ciasto czekoladowe z  polewą
Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z  polewą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto czekoladowe z  polewą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

180 g miękkiego masła

375 g drobnego cukru

3 roztrzepane jajka

375 g mąki pszennej

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek gorzkiego kakao

300-320 ml mleka

2 łyżki ekstraktu waniliowego

Masło, cukier i esencję utarłam na puszystą masę. Dodałam po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszając dokładnie i podlewając stopniowo mlekiem. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek!

Ciasto wlałam do blachy - tym razem okrągłej z kominem - natłuszczonej masłem i piekłam około 50 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem to jest ono gotowe.

Przestudzone ciasto posmarowałam polewą czekoladową: w garnuszku rozpuściłam 1 1/2 tabliczki czarnej i gorzkiej czekolady (może być pół na pół gorzka z mleczną), dodałam 2 łyżki masła i lekko podgrzałam. Nie można za długo podgrzewać, bo polewa się "zetnie". Ale musi się rozpuścić i dobrze wymieszać czekolada z masłem.

Kategorie przepisów