Ciasteczka kruche- przepis podstawowy

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy

Kto z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek??? Chyba nie ma takiej osoby. Dla mnie kojarzą się z domem rodzinnym i weekendami, bo własnie wtedy Mama zabierała się za piecznie.

U mnie w domu, jest trochę inaczej, bo piekę średnio 3-4 razy w tygodniu. I jak to mówi mój Mąż: Nasz dom pachnie ciasteczkami.

I tak właśnie jest. 

Przepis prosty, w miarę szybko, a wszyscy domownicy zachwyceni.

Dlatego podaję przepis, który doskonale nada się na ciasteczka, oraz jako baza pod tarty czy ciasta kruche z owocami jak np: ciasto kruche z rabarbarem.

Zdjęcie - Ciasteczka kruche- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy

Porcji:

około 47 ciasteczek w kształcie cyfry 4 (to na urodziny mojej córeczki), wysokość ciasteczka to 8cm

Składniki:

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

100 g zimnego masła

100 g oleju kokosowego/masła

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka (białka zachowaj na bezę)

szczypta soli

Sposób wykonania:

Nastaw piekarnik na 170C. I przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

  1. Do misy od miksera dodajemy mąki, masło, pokrojone w kostkę, olej kokosowy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy, aż ciasto zacznie przypominać mniej więcej bułkę tartą. Zacznie się zbrylać. Dodajemy żółtka i dalej ucieramy około 1 minuty. Ręką zagniatamy ciasto w kulę.Owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Podsypując blat mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy ulubione kształty. 
  3. Pieczemy około 20 minut lub do zarumienienia.

Zdjęcie - Ciasteczka kruche- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy

Kategorie przepisów