Chleb pełnoziarnisty z automatu

Chleb pełnoziarnisty z automatu

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Automat do wypieku chleba idealnie się sprawdza w momentach w których nie mamy czasu piec.

Ostatnio tak rozpieściłam swojego mężczyznę zbyt często unoszącym się w domu zapachem domowego chleba, że w dniach, w których nie mam kiedy go upiec zaczyna się domagać wypieków. W takiej sytuacji kieruję go do zaufanej piekarni, albo wyciągam maszynę do chleba.

Potrafi ona ułatwić zdecydowanie życie. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wsypać składniki i po ok. 3 godzinach mamy gotowy świeżutki chleb. Nie musimy zagniatać ciasta, obserwować, czy rośnie jak należy, formować go i pilnować, czy ładnie się piecze.

Zazwyczaj wybieram program ze średnio zarumienionym wierzchem, a dzięki temu uzyskujemy chrupiącą skórkę. Lubię prosty i nieskomplikowany chleb pełnoziarnisty.

Może spodoba się i Wam :)

Pełnoziarnisty chleb z automatu

  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrębów owsianych
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • półtorej łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 270 ml wody
  1. Składniki umieszczamy w formie automatu według odpowiedniej kolejności :
    • woda,
    • oliwa,
    • sól,
    • cukier,
    • mąka pszenna,
    • mąka pełnoziarnista,
    • drożdże.
  2. Włączamy 3 program – chleb pełnoziarnisty, wybieramy wagę chleba 700 g i nastawiamy średni tryb zarumienienia skórki.
  3. Kiedy automat wyda charakterystyczny dźwięk, w którym można dodać ostatnie składniki, dodajemy otręby owsiane.
  4. Kolejny sygnał automatu będzie oznaczał, że chleb jest upieczony. Wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy z niech chleb. Studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów