Chleb jabłkowy na zakwasie pszennym

Chleb jabłkowy na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb jabłkowy na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodawanie musu jabłkowego już mam za sobą. Choć uwielbiam to połączenie w pieczywie, zawsze robiąc kolejny bochenek staram się eksperymentować z nowymi smakami. Tak było i dzisiaj.

Zamiast tradycyjnie dodawanego musu, który zastępuję część wody przeznaczonej na dany bochenek, postanowiłam postawić na jabłko w nieco innej odsłonie- pokrojone w drobną kostkę. Uznałam, że na pewno nie pozostanie tak twarde jak surowa wersja (200 stopni i 40 minut jednak robią swoje), ale powinno lekko zmięknąć i jednocześnie nadać miąższowi idealnego smaku i konsystencji.

Zdjęcie - Chleb jabłkowy na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam rację. I choć wyżej wspomniałam, że lubię eksperymenty i rzadko wracam do moich wypieków z przeszłości, ten zdecydowanie będzie wyjątkiem.

Chleb jabłkowy na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 małe jabłko (po pokrojeniu 120 g)
  • ok. 350 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Jabłko pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Do pokrojonego jabłka dodaj całą resztę składników.
  3. Pomieszaj rękami aż masa zrobi się jednolita.
  4. Przenieś masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 20 cm. Przykryj folią aluminiową (zostawiając trochę „luzu”) i odstaw na noc w ciepłe miejsce.
  5. Po upływie co najmniej 8 godzin rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się niego ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów