CHLEB GRECKI NA ZAKWASIE (Pan de Horiadaki)

CHLEB GRECKI NA ZAKWASIE (Pan de Horiadaki)

Zdjęcie - CHLEB GRECKI NA ZAKWASIE (Pan de Horiadaki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dosyć długo odkładałam wstawienie tego przepisu , jednak uznałam , że chyba już czas ;-) Dlaczego zwlekałam ? Ano dlatego , że mam problem z chlebami pszennymi na zakwasie , ale nie poddaję się i ciągle kombinuję , bo bardzo je lubię. Podejrzewam , że z moją mąką jest coś nie tak (a nie mam zbyt wielkiego wyboru) , bo jeśli chleb jest choćby z małym dodatkiem mąki żytniej , problem znika.
W przypadku chleba greckiego też miałam "pod górkę" , ale nie zniechęcałam się i próbowałam dalej (do tej pory już 4. raz). Za pierwszym razem chleb słabo wyrósł (pomimo , że wyrastał 2 godziny dłużej niż podaje przepis) i mocno popękał na bokach. Za drugim razem zostawiłam go na noc , ale to chyba z kolei było za długo , bo skórka odstała na całej powierzchni. Za trzecim razem trochę "oszukałam" i dodałam 1/4 łyżeczki drożdży. Ciasto ładnie wyrosło , ale za szybko (i nie chodzi mi o ten skrócony czas , ale o smak) - chleb wyszedł zbyt puszysty i myślę , że wystarczyłaby dosłownie malutka szczypta drożdży.
Przy moim ostatnim , czwartym podejściu nie dodawałam już drożdży , ale użyłam pewnego specyfiku o nazwie "vital wheat gluten" , który podejrzewam działa podobnie jak mąka o dużej zawartości białka. Tym razem efekt był zadowalający :-)
Pomimo trudności bardzo polecam ten chlebek. Zresztą z tego , co czytałam w komentarzach , należę do grona nielicznych osób , którym chleb za pierwszym razem niezupełnie się udał. A nawet dla nich radzę jeszcze raz spróbować - z inną mąką (o ile jest taka możliwość) albo dodając odrobinę drożdży , ale dosłownie szczyptę (tyle wystarczy) , albo też wydłużyć dodatkowo każdy z etapów wyrastania. A tym , którzy jeszcze nie korzystali z tego przepisu , zalecam nie kombinować , tylko najpierw zrobić dokładnie tak , jak podaje Mirabbelka , bo to właśnie z jej strony pochodzi ta receptura ( poniżej pozwoliłam sobie ją zacytować).

Zdjęcie - CHLEB GRECKI NA ZAKWASIE (Pan de Horiadaki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na zaczyn 130 g:

- 20 g zakwasu (użyłam żytniego)

- 70 g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka

- ok. 40 g wody

Składniki na ciasto chlebowe 900 g:

- 130 g zaczynu j.w.

- 440 g mąki pszennej

- 300 g wody

- 10 g soli

- 15 g cukru

- 1 łyżka oliwy

1.
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
2.
W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
3.
Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta j.w. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
4.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
5.
Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej (użyłam szklanego naczynia żaroodpornego) gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
6.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę.
7.
Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.

Zdjęcie - CHLEB GRECKI NA ZAKWASIE (Pan de Horiadaki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak wyglądał efekt końcowy - już nie tak bardzo "puchaty" , ale smaczniejszy:

Zdjęcie - CHLEB GRECKI NA ZAKWASIE (Pan de Horiadaki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów