Chilli con carne podane na dwa sposoby... i klasyczne guacamole

Chilli con carne podane na dwa sposoby... i klasyczne guacamole
W Belfaście od paru miesięcy króluje meksykański bar boojum... Nigdy wcześniej nie widziałam tak długiej kolejki, która zawsze kończy się daleko na chodniku... Co więcej, kolejka ustawia się już przed otwarciem lokalu... Jaki jest jej sukces? Świeże, krótkie menu, absolutnie pyszne składniki i niska cena... Klient ma do wyboru: burrito, fajitę, tacos składniki: kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, chilli con carne, warzywa: guacamole, różne fasole, kukurydzę, jalapenos oraz sosy (od pikantnych do łagodnych). Dodać można także kwaśną śmietanę oraz żółty ser. Brzmi bardzo prosto ale może w tym cała moc... Cena mięsnego burrito nie przekracza 5 funtów... Zdjęcie - chilli con carne podane na dwa sposoby... i klasyczne guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Boojum odwiedziłam dwa razy i za każdym razem byłam zaskoczona połączeniem i smakiem... pozytywnie oczywiście... Stąd też postanowiłam podobne burrito przygotować w domu... Efekt przerósł moje oczekiwania... Polecam to danie szczególnie na imprezy - można wszystko przygotować w osobnych miseczkach i bawić się razem podczas własnoręcznego przygotowania burrito... Jeśli ktoś nie przepada za plackami tortilli - może wszystko nałożyć na talerz i przegryzać chlebkiem pita... Zdecydowanie polecam... Jest to bardzo fajna alternatywa dla popularnego chilli con carne z ryżem... Przepis na chilli con carne pochodzi od Asi z Kwestii Smaku. Składniki:
  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka (200g) fasoli - ja użyłam fasolę adzuki (jest dużo mniejsza od czerwonej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
oraz:
  • placki tortilli
  • kwaśna śmietana
  • żółty ser
  • guacamole (przepis poniżej)
  • ugotowany ryż
  • kukurydza
Zdjęcie - chilli con carne podane na dwa sposoby... i klasyczne guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - chilli con carne podane na dwa sposoby... i klasyczne guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - chilli con carne podane na dwa sposoby... i klasyczne guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć posiekaną cebulę. Dodać przyprawy: kmin, pieprz cayenne, oregano, wyciśnięty czosnek i całość chwilę przesmażyć. Dodać mięso, sos sojowy oraz cukier i smażyć do momentu, aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory z zalewą i 150 ml wody. Gotować 10 min i lekko doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać drobno pokrojoną paprykę, przepłukaną fasolę i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez kolejne 10 min. Jeżeli sos jest za gęsty - delikatnie podlać wodą. Doprawić do smaku. Guacamole:
  • 2 dojrzałe avocado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • sok z połowy cytryny
  • 1 dymka
  • sól, pieprz
Avocado obrać, drobno posiekać, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać sok z cytryny, drobno posiekane chilli, dymkę oraz czosnek. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ryż ugotować, ser zetrzeć na tarce, tortille lekko skropić wodą i podgrzać na rozgrzanej, suchej patelni. Na ciepłym placku rozsmarować guacamole, dodać ryż, chilli con carne, kwaśną śmietanę, kukurydzę oraz kwaśną śmietanę. Całość zrolować i owinąć folią aluminiową.

Kategorie przepisów