Cebulowe bajgle na zaczynie poolish

Cebulowe bajgle na zaczynie poolish

Zdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam bajgle, ale jakoś tak się złożyło, że dawno ich nie robiłam. Postanowiłam to nadrobić i przygotować bajgle doskonałe. Wykorzystałam zatem kilka ulubionych technik wypieku, dzięki którym faktycznie w smaku i strukturze miąższu wyszły bajgle idealne

Na początek dodatek smażonej cebulki nadał im smaku, ale też wspaniałego zapachu i faktury. Kolejnym czynnikiem, który był istotny to dodanie do ciasta wolno rosnącego zaczynu drożdżowego poolish, na bazie którego szczególnie lubię piec bagietki. Ostatnia sprawa to oczywiście krótkie obgotowanie bajgli, zanim zostały posmarowane jajkiem, posypane makiem i wstawione do pieca.

Te wszystkie szczegóły wpłynęły na spektakularny sukces. Ojj, to będą moje ulubione bajgle!

Zdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Cebulowe bajgle na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cebulowe bajgle na zaczynie poolish Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 18 min. Całkowity czas: 2 godz. 18 min. Porcje: 8 Składniki

  • Zaczyn poolish:
  • 70 g mąki pszennej typ 650
  • 70 g letniej wody
  • 1 g suszonych drożdży instant
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn poolish
  • 150 g cebuli (u mnie 2 małe) + łyżka oliwy + sól+ pieprz
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 1 g suszonych drożdży instant
  • 250 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Woda:
  • litr wody
  • łyżka cukru
  • Wierzch:
  • żółtko + łyżka mleka
  • mak lub suszone zioła
Przepis
  1. Składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  2. Następnego dnia cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 5 minut. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Mąkę łączymy z zaczynem poolish, drożdżami, smażoną cebulą i solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
  4. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę i robimy na środku dziurkę palcem, rozciągając przyszłego bajgla.
  6. Bułeczki z dziurkami układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  7. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy po bajglu do wrzącej wody i gotujemy przez 30 sekund z jednej strony i 30 sekund z drugiej. Odsączamy z wody i przekładamy bajgle ponownie na blachę.
  8. Bajgle smarujemy rozbełtanym żółtkiem z jajkiem i posypujemy makiem lub przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  9. Bajgle pieczemy przez 15-18 minut w 200 stopniach, aż będą rumiane.
  10. Studzimy je na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów