Bułeczki orkiszowe z suszoną żurawiną

Bułeczki orkiszowe z suszoną żurawiną

Zdjęcie - Bułeczki orkiszowe z suszoną żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąka orkiszowa to zdrowy odpowiednik białej, pszennej mąki. Można je dowolnie zastępować, pamiętając jednak, że wypieki na mące orkiszowej będą miały nieco inną konsystencję. Czasami myślę sobie, że niewielu z nas używa zdrowszych zamienników. Tak naprawdę dla naszego zdrowia czasem warto pokombinować, tradycyjne naleśniki na białej mące zastąpić razowymi, domowy makaron wzbogacić o mąkę pełnoziarnistą, a bułeczki upiec na mące orkiszowej. Organizm na pewno odpłaci się lepszym samopoczuciem.

Ja staram się wprowadzać takie elementy do mojego życia. Tym bardziej, że czasem zdrowsze zamienniki wpływają na lepszy smak dania (tak, naprawdę!). Polecam więc eksperymenty.

Zdjęcie - Bułeczki orkiszowe z suszoną żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsze bułeczki w większości zrobione są z mąki orkiszowej. Gdy kupuję ją w ekologicznym sklepie Pani zawsze wzdycha, że próbuje (na razie bezskutecznie) przestawić swoje dzieci na orkiszowe naleśniki. Mnie nie trzeba do niej długo namawiać.

Bułeczki orkiszowe z suszoną żurawiną Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 4

Składniki
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 175 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  2. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto.
  3. Zagniataj aż uzyska jednolitą konsystencję odchodzącą od rąk, a następnie dodatkowe kilka minut.
  4. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h
  5. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 4 równe części.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Umieść bułeczki w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.
  9. Odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Kategorie przepisów