Banana pancakes with lemon coconut curd

Banana pancakes with lemon coconut curd

               Dawno ich u mnie nie było, ale w końcu są:) Tym razem to bananowe pankejki z cytrynowo-kokosowym kremem pochodzące z kuchni Malezji. O, jakie one są pyszne! Rozpływające się w ustach delikatne placuszki podane ze znakomitym kremowym cytrynowo-kokosowym sosem. Orzeźwiające i jednocześnie słodkie. Delikatne, a jakże sycące. Polecam z całego serca, są rewelacyjne!

Przepis na pankejki znalazłam na stronie rasamalaysia.com. Podaję go z moimi zmianami w nawiasach, a nawiasem mówiąc zmian było trochę, bo jak to ja coś musiałam pokręcić ;)

Zdjęcie - Banana pancakes with lemon coconut curd   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na sos cytrynowo-kokosowy:

*1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (u mnie sok z 1 i pół cytryny)

*2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny (1 cytryna wystarczy, u mnie starta dość grubo nawet)

*1/3 szklanki (70g) cukru

*3 żółtka

*1/4 szklanki (60g) masła pokrojonego w kostkę

*4 łyżki mleczka kokosowego (dałam więcej, dlatego też dodałam budyń).

*1 łyżka proszku budyniowego (mój dodatek)

 

Składniki na pankejki:

*1 jajko

*30g cukru

*60g mąki pszennej

 *szczypta soli

*1/4 szklanki mleka kokosowego (można zastąpić zwykłym)

*2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem

 

Wykonanie:

Przygotować krem cytrynowo-kokosowy. Do garnka wlać sok z cytryny, otartą skórkę oraz cukier (ja przez pomyłkę dodałam od razu mleczko kokosowe, ale podaję również tak, jak to było w przepisie, z moimi zmianami w nawiasach). Gotować na średnim ogniu mieszając aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie żółtka zmiksować (ja roztrzepałam tylko widelcem) i stopniowo dodawać do gorącej cytrynowej mieszanki. Połączyć miksując lub mieszając.

Wg przepisu należy mieszankę przecedzić przez sitko, następnie gotować w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zrobiłam po swojemu: gotowałam nadal w garnku na gazie, musiałam dodać łyżkę proszku budyniowego, bo masa była za luźna, pewnikiem przez większą ilość mleczka kokosowego. 

Zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w kostkę, wymieszać lub zmiksować, aż się całkowicie połączy z masą. Następnie dodać mleczko kokosowe (co ja zrobiłam wcześniej) i wymieszać.  Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować placuszki: Jajko i cukier ubić. Mąkę, sól wymieszać, następnie połączyć z masą jajeczną, dodać mleko, wymieszać. Dodać puree z bananów i dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły (ja zmiksowałam).

Patelnię rozgrzać. Wysmarować olejem. Wlewać ciasto łyżką formując zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Ciasto powinno być dość grube, choć moje było jednak średnie.

Podawać ciepłe z dodatkiem kremu cytrynowo-kokosowego, ewentualnie z gałką lodów waniliowych.

Smacznego:)

Zdjęcie - Banana pancakes with lemon coconut curd   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Banana pancakes with lemon coconut curd   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Banana pancakes with lemon coconut curd   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów