Bagietki z ziołami

Bagietki z ziołami

 Zdjęcie - Bagietki z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo aromatyczne bagietki ze świeżymi ziołami, do wykonania w krótkim czasie takie chrupiące...  i nic mi więcej nie potrzeba :-) za każdym razem zachwycam się ich smakiem. Polecam

porcja na 2 bagietki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • 3 łyżki oliwy rozmarynowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • mały kawałek gałązki rozmarynu
  • kilka listków bazylii

 W misce wymieszać  mąk, sól  oraz posiekane świeże zioła - odstawić.

Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże zakwas i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie do miski wlać maślankę, rozpuszczone drożdże z wymieszanym zakwasem, oliwę  wymieszać - dodać mieszaninę mąki i zagnieść ciasto ok 10 minut. Tak wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej na dnie odrobiną mąki - odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i podzielić na dwie części - uformować dwa wałeczki i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut na rumiano - wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Bagietki z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bagietki z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bagietki z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów