Babka cytrynowa na maślance

Babka cytrynowa na maślance

Ostatnio ma wielką ochotę na desery z nutą cytryny, stąd też pomysł na dzisiejszy wpis- lekką, a przy tym wilgotną, pełną aromatu babkę cytrynową.

Zdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto (dzięki zawartości maślanki) długo zachowuje świeżość.

Zdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby ciasto ładnie się prezentowało, wierzch polałam sosem z miękkiego, zmiksowanego z odrobiną soku z limonki mango. Możecie jednak pominąć ten dodatek i ozdobić go np. cytrynowym lukrem.

Zdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę „z kominkiem” o ok. 30 cm średnicy.

Zdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka cytrynowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W dużej misce zmiksuj masło z cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Dodaj otartą skórkę z cytryny, ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.

Do ciasta dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Na koniec wlej maślankę, połącz wszystkie składniki.

Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.

Jak pisałam we wstępnie, wierzch ciasta ozdobić możesz cytrynowym lukrem (cukier puder połączony z sokiem z cytryny) lub (tak jak ja) zmiksować miękkie mango, doprawić je sokiem z limonki i takim sosem delikatnie polać wierzch babki.

Kategorie przepisów