Babeczki cytrynowe z kremem maślanym – lemon cupcakes.

Babeczki cytrynowe z kremem maślanym – lemon cupcakes.

Nie udało mi się zrobić zdjęć przekrojonego tortu urodzinowego i choć wnętrze było wyjątkowe, przepisu nie będzie, bo co mam Wam pokazać… Cieszę się, że smakował i został zjedzony. Wiem, że jeszcze wrócę do tego smaku w przyszłości i być może wtedy uda mi się zrobić zdjęcia. Udało mi się natomiast zrobić zdjęcia pysznym babeczkom cytrynowym i to właśnie nimi podzielę się z Wami. Są pyszne, lekkie, mięciutkie i wilgotne, a cytrynowy smak potęguje kwaskowy krem maślany i skórka na samej górze. Piecze się je łatwo i szybko, więc może ktoś skusi się w ten ponury poniedziałek. Taka babeczka to wspaniały sposób na dobry początek tygodnia.

Tak sobie myślę, że może stać się też pysznym upominkiem dla babci i dziadka z okazji ich styczniowego święta. Wprawdzie to właśnie nasze babcie pieką najwspanialsze słodkości, ale nawet one nie powstydziłyby się tych maleństw. Ja moim dziadkom nie mogę wręczyć upominku, ale moje dzieci z takimi właśnie babeczkami odwiedzają swoich – zaręczam, że nie ma nic bardziej rozczulającego niż dziecko z kremową muffinką w dłoniach i szczerym buziakiem dla babci i dziadka…

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem maślanym – lemon cupcakes. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (u mnie wyszło 15 muffinek):

  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 100ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn)
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 170g cukru
  • 60ml maślanki
  • 125ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem maślany:

  • 100g miękkiego masła
  • sok z małej cytryny ok 5 łyżek
  • 200g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

  • Cytryny sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny wymieszać ze sobą.
  • Cukier utrzeć z jajkami trzepaczką lub mikserem. Dodać maślankę oraz olej i wymieszać.
  • Na koniec dodać suche składniki i wymieszać łopatką.
  • Przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut. Babeczki powinny być lekko przyrumienione.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem do białości.
  • Stopniowo dodawać przesiany przez sitko cukier puder nie przerywając ucierania.
  • Ucierać do chwili aż krem będzie gładki i puszysty bez wyczuwalnego cukru w strukturze. Na koniec dodawać stopniowo sok z cytryny nie przerywając ucierania.
  • Udekorować kremem babeczki używając szprycy lub łyżką rozsmarować krem na ciastku.
  • Oprószyć babeczki startą skórką z cytryny.
  • Schłodzić.

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem maślanym – lemon cupcakes. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje rady:

  1. Zdarza się, że cukier puder jest mocno wyczuwalny i sprawia, że krem jest lekko ziarnisty. Można postawić miskę z kremem nad kąpielą wodną i stale ucierając lekko podgrzać krem. Cukier powinien się rozpuścić.
  2. Osobiście nie polecam cukru pudru marki Diamant ze względu na jego strukturę i  tę właśnie ziarnistość.
  3. Krem na babeczki można rozsmarować łyżką zamiast używać szprycy, będą wyglądać równie ślicznie.
  4. Babeczki przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki. Krem się nie rozpłynie, a zyska na smaku po lekkim ogrzaniu.

Smacznego !

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem maślanym – lemon cupcakes. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów