Curry z kurczaka z czarnuszką
Składniki:
- 50 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
- 600 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
- 100 g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 15 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- natka pietruszki lub kolendry
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę w piórka, a czosnek posiekaj. Kurczaka oprósz skrobią i przesmaż na łyżce oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Dodaj cebulę, czosnek, pastę curry i koncentrat. Podsmażaj przez 1-2 minuty.
Krok 2
Całość zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj sos sojowy i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej niewielką ilość wody. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.
Krok 3
Curry podawaj z ryżem. Przed podaniem każdą porcję polej łyżką oleju Kujawskiego Len + Czarnuszka tłoczonego na zimno i posyp natką.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe