Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Zdjęcie - Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele razy pisałam, że chleb na świątecznym stole jest tak samo ważny, jak inne dania. Do świątecznych potraw, które przygotowuje się z uwagą i podaje w ten wyjątkowy czas, chleb nie jest jedynie szczegółem, ale ważnym dodatkiem.

Staram się więc zawsze, aby świąteczny chleb był tak samo pyszny, jak inne potrawy. I cieszył – smakiem i wyglądem.  Piekę więc z radością pieczywo, którym będziemy się delektować przy wspólnym stole. Często też dzielę się nim z innymi. Taki podarunek niesie wiele dobrych emocji i jest przesłaniem bliskości i przyjaźni.

Tak samo jest z tym chlebem, który wspaniale wpisuje się w świąteczny nastrój – smakiem i dodatkami.
Bardzo Wam dziękuję za kolejny rok wspólnej magii w naszej Piekarni. Do upieczenia!

Zdjęcie - Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kawą i migdałami
przepis Monika Walecka

1 szklanka – 250 ml
moje zmiany: mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową bio

rozczyn
1 łyżka zakwasu
1/2 szklanki mąki jasnej orkiszowej bio
1/2 szklanki wody

ciasto właściwe
500 g mąki jasnej orkiszowej bio
cały zaczyn
1 łyżka soli
300 g wody
1 kopiasta łyżka kawy
1/2 szklanki migdałów

Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy.

Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.

Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.

Świąteczny chleb z migdałami i kawą na blogach:
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife

Przepisy z tych kategorii

Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Chleb świąteczny z kawą i migd…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi leniwe
4

Pierogi leniwe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki z przedziałkiem
1

Bułki z przedziałkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Patrycja Patrycja
Simply Food

Wielkanocne ciasteczka
1

Wielkanocne ciasteczka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Żytni chleb marchewkowy

Żytni chleb marchewkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Bułki z przedziałkiem
1

Bułki z przedziałkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M

Marmolada z selera naciowego.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z karmelem i popcornem
2

Sernik z karmelem i popcornem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkanocne ciasteczka
1

Wielkanocne ciasteczka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Żytni chleb marchewkowy

Żytni chleb marchewkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb maślany

Chleb maślany

Beti Beti
kruche babeczki