Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Zdjęcie - Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele razy pisałam, że chleb na świątecznym stole jest tak samo ważny, jak inne dania. Do świątecznych potraw, które przygotowuje się z uwagą i podaje w ten wyjątkowy czas, chleb nie jest jedynie szczegółem, ale ważnym dodatkiem.

Staram się więc zawsze, aby świąteczny chleb był tak samo pyszny, jak inne potrawy. I cieszył – smakiem i wyglądem.  Piekę więc z radością pieczywo, którym będziemy się delektować przy wspólnym stole. Często też dzielę się nim z innymi. Taki podarunek niesie wiele dobrych emocji i jest przesłaniem bliskości i przyjaźni.

Tak samo jest z tym chlebem, który wspaniale wpisuje się w świąteczny nastrój – smakiem i dodatkami.
Bardzo Wam dziękuję za kolejny rok wspólnej magii w naszej Piekarni. Do upieczenia!

Zdjęcie - Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kawą i migdałami
przepis Monika Walecka

1 szklanka – 250 ml
moje zmiany: mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową bio

rozczyn
1 łyżka zakwasu
1/2 szklanki mąki jasnej orkiszowej bio
1/2 szklanki wody

ciasto właściwe
500 g mąki jasnej orkiszowej bio
cały zaczyn
1 łyżka soli
300 g wody
1 kopiasta łyżka kawy
1/2 szklanki migdałów

Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy.

Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.

Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.

Świąteczny chleb z migdałami i kawą na blogach:
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife

Przepisy z tych kategorii

Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Chleb świąteczny z kawą i migd…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tiramisu w pucharkach
1

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mrożona inka z bananem

Mrożona inka z bananem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Mazurek kawowy z kajmakiem
1

Mazurek kawowy z kajmakiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tarta kawowa

Tarta kawowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto cappucino w 15 minut!

Ciasto cappucino w 15 minut!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowe podpłomyki ze słonecznikiem

Pomidorowe podpłomyki ze słone…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini chałka z kruszonką
1

Mini chałka z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne