Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim

Bardzo długo zbierałam się do przygotowania mojego pierwszego zakwasu. Wydawało mi się to skomplikowane i bardzo mnie to zniechęcało. Wreszcie się przełamałam, spróbowałam i…całkowicie zmieniłam zdanie! To nic trudnego a tym bardziej czasochłonnego, dlatego też zachęcam wszystkich do przygotowania swojego zakwasu i wypieku tego pysznego i zdrowego chlebka :) Przepis pochodzi z bloga sosweetsospicy.
Zdjęcie - Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na zaczyn : 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 150 g mąki pszennej razowej, 300 ml wody w temperaturze pokojowej, Składniki na ciasto właściwe : 320 g zaczynu, 100 ml wody w temperaturze pokojowej, 250 g mąki pszennej razowej, 100 g mąki pszennej, 40 g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania : Najpierw należy przygotować zaczyn : do wysokiego słoika wlewam zakwas, wodę, dodaję mąkę, mieszam dokładnie, przykrywam ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce na 12-24 godziny. Kiedy zaczyn jest już gotowy przygotowuję ciasto : w misce umieszczam wszystkie rodzaje mąki, sól i ziarna słonecznika, mieszam. Dodaję 320 g przygotowanego zaczynu, całość mieszam mikserem (końcówki świderki) aż ciasto zbije się w kulkę (około 3 minuty). Przykrywam ściereczką, odstawiam na 30 minut. Foremkę (25x12) wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto, wyrównuję, odstawiam do wyrośnięcia do ciepłego piekarnika (rozgrzewam go do 50 stopni , wyłączam i wstawiam foremkę) na 60 minut. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do poziomu brzegów formy. Wówczas wyciągam je z piekarnika, rozgrzewam go do 220 stopni. Przykrywam foremkę folią aluminiową tak, żeby nie dotykała ciasta, wstawiam do piekarnika, piekę 60 minut (na ostatnie 10-15 minut zdjęłam folię, żeby góra się ładnie przyrumieniła). Po upieczeniu wyjmuję chleb z foremki i studzę na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia