Chleb na zakwasie z rodzynkami i anyżem. Karnawałowe dylematy…

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z rodzynkami i anyżem. Karnawałowe dylematy… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Iść na bal karnawałowy czy zostać w domu i upiec w końcu ten odkładany chleb…
Taki dylemat pojawił się na horyzoncie tuż przed weekendem.
Chleb planowałam już dużo razy, ale ciągle coś stawało na drodze albo piekłam co innego.
Zaproszenie na bal – prawdziwy, maskowy dotarło nieoczekiwanie i nawet wytrąciło mnie z rytmu…
No bo znowu zaplanowałam ten chleb. Dwa weekendowe dni, perspektywa spotkania poza miastem, ognisko – a tu bal.
I to nie zwykły jakiś tam, tylko karnawałowy! Nawet dowieźli maski, stroje czekały na przymiarkę…
Ale ten chleb! Zaczęłam już odważać rodzynki… Wspaniale by się komponował z serem z czarną pleśnią i wątróbkowym musem…
Mieliśmy to zabrać za miasto i zjeść z Przyjaciółmi po ognisku… Potem wino i domowe pączki oraz chrust…
No dobrze – powiedział J. – bal nie zając, a chleb powinnaś w końcu upiec. Wiem, że masz na to największą ochotę
No i upiekłam chleb!

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z rodzynkami i anyżem. Karnawałowe dylematy… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z rodzynkami i anyżem
przepis z książki Emmanuela Hadjiandreou – How to make Bread  – na chleb z figami, orzechami i anyżem

100 g rodzynek sułtanek
2 g zmielonych gwiazdek anyżu
100 g mąki chlebowej
20 g mąki żytniej razowej
3 g  soli
65 g zakwasu pszennego (wykorzystałam żytni)
130 g ciepłej wody

Wodę zmieszać z zakwasem. Do tego dodać zmieszane mąki i sól i połączyć składniki. Następnie dodać rodzynki i zmielone gwiazdki anyżu i delikatnie wyrobić ciasto. Zostawić na 10 minut przykryte. Po tym czasie ciasto w misce wyrobić w sposób opisany przez autora – ciasto w misce lekko rozciągnąć i złożyć na pół, obrócić miskę o 45 stopni i ponownie złożyć ciasto – tę czynność wykonać osiem razy. Po tym czasie pozostawić ciasto przykryte na 10 minut i powtórzyć taki zabieg jeszcze dwa razy. Pozostawić ciasto na godzinę. Po tym czasie uformować bochenek i pozostawić w koszyku wysypanym mąką do wyrośnięcia na 3 – do 6 godzin. Mój bochenek był gotowy po 3 godzinach.
Chleb piec na kamieniu z parą przez 20 minut w temperaturze 240 stopni, a następnie jeszcze 10 minut bez pary w temp 220 stopni. Wystudzić na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb na zakwasie z lawendą

Chleb na zakwasie z lawendą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mazurek różany z białą czekoladą
2

Mazurek różany z białą czekola…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Przepiórcze jajka w papryce, p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Falafel, Pita i Harrisa. Arabska kanapka numer dwa!
3

Falafel, Pita i Harrisa. Arabs…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym
1

Ziemniaki zapiekane z masłem c…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Herbaty rozgrzewające na zimę
6

Herbaty rozgrzewające na zimę

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Prosta babka piaskowa
1

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Wieniec drożdżowy z marcepanem
2

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
1

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami