Chałka

 Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zrobiłam je na święta właściwie w ostatniej chwili. Tak mi się zachciało świeżego, pachnącego pieczywa, które będziemy mogli zjeść w świąteczny poniedziałkowy poranek. Przepis czekał już od dawna, uśmiechał się do mnie, a chałki nęciły ze zdjęcia, kusiły... Pomyslałam o leniwym, świątecznym, ciepłym, wiosennym dniu z pajdką pysznej, mięciutkiej, pachnącej chałki posmarowanej masełkiem...ach... i zabrałam się do wyrabiania ciasta. Nawet nie wiem kiedy spod moich dłoni wydostały się dwa piękne warkocze, które wyrosły na pulchne, pyszne chałki. Lisko, dziękuję za wspaniały przepis!

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki na chałkę - 2 sztuki:

*30g świeżych drożdży

*400 ml ciepłej wody

*90g cukru

*1 łyżka soli

*850g + 150g mąki (dałam chlebową pełnoziarnistą Lubelli)

*3 jajka, lekko roztrzepane

*100g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego

*do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

Wykonanie:

Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą, wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150g mąki - czasem należy dać mniej, czasem więcej. Zależy od tego jakiej konsystencji jest ciasto. Powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą część podzielić na 4 lub 6 części, z których uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Przełożyć je do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Kiedy wyrosną posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem. Ja jedną posypałam sezamem, drugiej nie posypywałam.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Chałki piec około 30 minut.

Smacznego :)

 

 Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
1

Kruche ciasto z budyniem i rab…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Jajka pieczone w oliwie

Jajka pieczone w oliwie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Biszkopt z malinami
1

Biszkopt z malinami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
2

Omlet francuski z czosnkiem ni…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust