Chałka

 Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zrobiłam je na święta właściwie w ostatniej chwili. Tak mi się zachciało świeżego, pachnącego pieczywa, które będziemy mogli zjeść w świąteczny poniedziałkowy poranek. Przepis czekał już od dawna, uśmiechał się do mnie, a chałki nęciły ze zdjęcia, kusiły... Pomyslałam o leniwym, świątecznym, ciepłym, wiosennym dniu z pajdką pysznej, mięciutkiej, pachnącej chałki posmarowanej masełkiem...ach... i zabrałam się do wyrabiania ciasta. Nawet nie wiem kiedy spod moich dłoni wydostały się dwa piękne warkocze, które wyrosły na pulchne, pyszne chałki. Lisko, dziękuję za wspaniały przepis!

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki na chałkę - 2 sztuki:

*30g świeżych drożdży

*400 ml ciepłej wody

*90g cukru

*1 łyżka soli

*850g + 150g mąki (dałam chlebową pełnoziarnistą Lubelli)

*3 jajka, lekko roztrzepane

*100g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego

*do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

Wykonanie:

Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą, wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150g mąki - czasem należy dać mniej, czasem więcej. Zależy od tego jakiej konsystencji jest ciasto. Powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą część podzielić na 4 lub 6 części, z których uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Przełożyć je do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Kiedy wyrosną posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem. Ja jedną posypałam sezamem, drugiej nie posypywałam.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Chałki piec około 30 minut.

Smacznego :)

 

 Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotleciki jajeczne II
1

Kotleciki jajeczne II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet biszkoptowy
1

Omlet biszkoptowy

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Omlet a’la pizza Margherita
3

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto na białkach – babka waniliowa
3

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka „Kwitnący bez”
1

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu