Bułeczki z jabłkami

Przepis na domowe bułeczki z jabłkami na bazie ciasta drożdżowego z kawałkami owoców w środku i lukrem lekko cytrynowym. Nie ma lepszych drożdżówek niż te domowe.
Do środka zamiast jabłek możesz dodać w sezonie np. maliny, wiśnie lub jagody. Zamiast owoców świetnie sprawdzi się np. budyń lub twaróg.
Bułeczki z jabłkami najlepiej smakują tego samego dnia. Ciasto drożdżowe jest niesamowicie delikatne i mięciutkie. Jabłka w środku dają lekko kwaśny smak i w połączeniu z lukrem tworzy przepyszną całość.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
BUŁECZKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki rożków
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki tortowej
- 10 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 80 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 100 g serka naturalnego śmietankowego
- 90 g masła, roztopionego
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 3 – 4 duże jabłka, najlepiej lekko kwaśne
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki suszonej żurawiny
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO
- 1 jajko wymieszany z 1 łyżką mleka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub skórki pomarańczowej na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli
używasz
drożdży
świeżych
wykonujemy
rozczyn:
do
1/2
szklanki
ciepłego
mleka
dodajemy
łyżeczkę
cukru,
mieszamy
i
wkruszamy
drożdże
świeże,
ponownie
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Owijamy
folią
lub
przykrywamy
ściereczką
i
zostawiamy
na
10
–
15
minut
do
wyrośnięcia.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
suche
drożdże
lub
zaczyn
ze
świeżych
drożdży
oraz
resztę
składników
(oprócz
masła).
Mieszamy
ciasto
i
zaczynamy
wyrabianie
dodając
w
kilku
porcjach
roztopione
masło.
Wyrabiamy
około
10
minut,
aż
ciasto
zacznie
odchodzić
od
ręki.
Formujemy
w
kulę
i
wkładamy
do
miski.
Przykrywamy
folią
lub
ściereczką
i
zostawiamy
na
1-1,5
godziny
do
wyrośnięcia.
Jabłka
obieramy,
wydrążamy
środek
i
kroimy
w
kosteczkę.
Wrzucamy
do
rondelka
razem
z
masłem,
cukrem,
cynamonem,
żurawiną
i
sokiem
z
cytryny.
Dusimy
na
niewielkim
ogniu,
aż
jabłka
będą
lekko
twarde.
Zostawiamy
do
wystygnięcia.
Na
podsypanej
mąką
stolnicy
rozwałkowujemy
ciasto
na
ok.
1
cm
grubości.
Wykrawamy
kwadraty
ok.
15
x
15
cm.
Na
każdy
róg
kwadrata
nakładamy
po
łyżce
jabłek.
Przykrywamy
tworząc
trójkąt
i
brzegi
zlepiamy
dociskając
widelcem.
Gotowe
przekładamy
na
blaszkę
wyłożoną
papierem
do
pieczenia
i
przykrywamy
ściereczką.
Zostawiamy
na
30
minut
do
napuszenia.
Przed
pieczeniem
smarujemy
jajkiem
wymieszanym
z
mlekiem
i
jeszcze
raz
brzegi
dociskamy
widelcem.
Pieczemy
w
temp.
180ºC
przez
ok.
15-20
minut
do
zarumienienia.
Po
upieczeniu
smarujemy
wierzch
lukrem
(cukier
puder
przesiewamy
i
dodajemy
wodę
oraz
sok
z
cytryny
mieszamy,
aż
powstanie
gęsty
ale
płynny
lukier)
i
obsypujemy
żurawiną
lub
skórką
pomarańczową.