Bułeczki z batatem
Obchodzicie Halloween? Niezależnie o odpowiedzi zachęcam do spróbowania tego przepisu na STRASZNIE pyszne bułeczki z batatami i makiem.
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- batata - 200 g
- maku (wierzch) - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Batata obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na. blachę wyłożoną pergaminem, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą (można też dodać inne przyprawy np. ostrą paprykę, czy kmin rzymski). Pieczemy góra-dół w 200 stopniach przez 25 minut.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, upieczonego batata, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Skrapiamy je oliwą, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
5. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut w 190 stopniach.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.