Bajaderki

Kolejny post, dotyczący wykorzystania resztek potraw. Wcześniej pisałam o forszmaku, teraz przyszła pora na bajaderki. Moje bajaderki może wyglądem bardziej przypominają trufle, ale to przecież bez znaczenia - skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.

Zdjęcie - Bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców)
50 ml mleka (lub więcej)
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia
duża garść orzechów włoskich
duża garść suszonej żurawiny


Ciasta kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobnione orzechy i żurawinę, a także resztę składników (najłatwiej jest to właściwie zrobić w robocie kuchennym, ja użyłam rozdrabniacza, wszystkie składniki po prostu wrzuciłam do niego i zmiksowałam). Jeżeli masa jest za mało spójna, można dodać więcej mleka. Jeżeli masa wyszła także za mało słodka, dodajcie do niej cukru pudru lub miodu (ja nie miałam potrzeby). Z tego wszystkiego wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulki i obtaczamy w kakao.


Przepisy z tych kategorii

Mus czekoladowy z ciastkiem
1

Mus czekoladowy z ciastkiem

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Wegańskie trufle

Wegańskie trufle

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Suflet  czekoladowy
2

Suflet czekoladowy

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Trufelki  czekoladowo - kokosowe
4

Trufelki czekoladowo - kokoso…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Błyszcząca polewa czekoladowa
25

Błyszcząca polewa czekoladowa

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Czekoladowy słoń
1

Czekoladowy słoń

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia