Ziemniaki faszerowane mięsem

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z cukinii z prażonymi pestkami dyni

Zupa krem z cukinii z prażonym…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki
1

Balsamiczno-miodowe pieczone z…

Dzi Dzi
karmelowy

Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym

Placki cukiniowo - ziemniaczan…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bliny ziemniaczane babci

Bliny ziemniaczane babci

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik
1

Vichyssoise - francuski ziemni…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Placek po węgiersku
2

Placek po węgiersku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Steak bavette, czyli steak z łaty wołowej z maślano-sezamowym sosem

Steak bavette, czyli steak z ł…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze

Piersi kacze w azjatyckiej gla…

Dzi Dzi
karmelowy

Pieczone nuggetsy z kurczaka
2

Pieczone nuggetsy z kurczaka

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kofty z grilla

Kofty z grilla

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Grillowane kiełbaski w marynacie miodowo-musztardowej

Grillowane kiełbaski w marynac…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem
4

Kotlety drobiowe z cukinią i c…

napiecyku napiecyku
napiecyku