Ziemniaki faszerowane mięsem

Sposób na urozmaicenie kotletów mielonych z ziemniakami ;)
Wbrew pozorom nie są jakoś strasznie pracochłonne, o ile ma się dobrą łyżeczkę do wydrążania kulek w owocach. Zwykłą łyżeczką też da się wydrążyć ziemniaki, chociaż pewnie nie pójdzie to tak gładko.
Takie faszerowane ziemniaki pieką się dość długo, ale w tym czasie można zmajstrować jakąś dobrą zupę z tego, co nam zostało ich po wydrążeniu, zjeść ją i jeszcze trochę poleniuchować ;)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM
(na 4 porcje)
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
1 jajko,
1 nieduża czerstwa bułka,
1 nieduża cebula,
2 łyżki nasion słonecznika,
2-3 łyżki oleju lub oliwy,
sól ziołowa,
pieprz,
suszony majeranek,
suszony tymianek

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na połowie oleju/oliwy.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulkę, słonecznik i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, następnie łyżeczką wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczką. Wydrążone ziemniaki oprószyć wewnątrz solą i nafaszerować mięsem. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je całe pozostałym olejem/oliwą. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm wysokości). Piec w 180-200 stopni przez ok. 1 godz. 20 min.

Podawać z dowolną surówką lub warzywami na ciepło – ja podałam z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego „Coś na ząb”, z moimi modyfikacjami)

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami

Wiosenna zupa z ziemniakami, c…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

 Zupa pełna słońca

Zupa pełna słońca

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Wiosenna sałatka ziemniaczana…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą
2

Zupa z batatem, czerwoną socze…

Beti Beti
kruche babeczki

Sznycle mielone z indykiem i batatami

Sznycle mielone z indykiem i b…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa ziemniaczana z ajvarem
5

Zupa ziemniaczana z ajvarem

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Gnocchi z szałwią i grzybami
1

Gnocchi z szałwią i grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Fioletowe ziemniaki - co z nich zrobić? Chipsy! - sprawdź przepis

Fioletowe ziemniaki - co z nic…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Wytrawne gofry wegańskie z batatami

Wytrawne gofry wegańskie z bat…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tortilla de patatas
1

Tortilla de patatas

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tortilla z chorizo i batatem

Tortilla z chorizo i batatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie
1

Tarta ziemniaczano cebulowa z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis