Tradycyjna sałatka jarzynowa babci Danusi
Składniki
- Marchewka (0,5 kg)
- Pietruszka (1 szt)
- Seler (mały)
- 3 jajka
- Małe jabłko
- Puszka groszku
- Puszka kukurydzy
- 2 cebule
- Ogórki kiszone
- 1 ziemniak
- Majonez (słoik)
- Śmietana 18%
- 2 łyżki oleju Kujawski
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Warzywa ugotować i pokroić w drobną kostkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić. Dodać jabłko, groszek, kukurydzę, ogórki kiszone (pokrojone). Wszystko wymieszać w dużej misce. Majonez, musztardę, olej, śmietanę zmieszać na jednolitą masę.
*Majonez dodać wedle uznania, aby sałatka była "mokra".
Udekorować natką pietruszki.
Sałatka jarzynowa jest w naszej rodzinie od pokoleń. Spróbujcie wykonać ją według przepisu mojej babci Danusi, jest najlepsza!