Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Zdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g rabarbaru
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 170 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g płatków migdałów
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Rabarbar kroimy na kawałki i oprószamy łyżką cukru.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym rózgą kuchenną.

Następnie dolewamy olej i jogurt. Mieszamy dość delikatnie do połączenia składników.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łopatką.

Ciasto przekładamy do formy o wym. 20x30 cm wyłożonej pergaminem.

Na górę ciasta wsypujemy pokrojony rabarbar i dociskamy lekko do ciasta.

Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180ºC przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z soczewicą, bobem i suszonymi pomidorami

Pęczak z soczewicą, bobem i su…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ciasto z owocami z lekkim kremem i bezą

Kruche ciasto z owocami z lekk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym
1

Kokosowy pudding z tapioki z m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami, oliwkam…

Beti Beti
kruche babeczki

Czosnkowa zupa krem z szafranem

Czosnkowa zupa krem z szafrane…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tarta z porem, ricottą i serem gruyère

Tarta z porem, ricottą i serem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena