Styropian z wiśniami

Zdjęcie - Styropian z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Odkąd zobaczyłam to ciasto w internecie, nie mogłam sobie wyobrazić, jak smakuje. No bo jak może smakować S T Y R O P I A N? Biało, puszyście i lekko? Na zdjęciach przypomina sernik, ale w składnikach sera nie ma ani grama. Ciekawość wzięła górę i tak oto na liście zakupów znalazła się śmietana. Dużo śmietany. W zasadzie sama śmietana, gdyż po przeprowadzeniu rewizji w lodówce, okazało się, że wszystkie pozostałe składniki mam. Mąka, masło, cukier, jajka, a nawet wiśnie w syropie własnej roboty. Będzie ciacho! - ogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe.
Masa śmietanowa bardzo przypomina masę na sernik z tą różnicą, że zamiast twarogu używa się kwaśnej śmietany. Po upieczeniu smakuje również trochę sernikowo, ale jest delikatniejsza i całkiem biała (do masy nie dodaje się żółtek). Ciasto jest podzielne, dobrze się kroi i pysznie smakuje. Zachęcam do spróbowania:)

Zdjęcie - Styropian z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
ciasto:
400g mąki
250g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka


masa śmietanowa:
1000ml kwaśnej śmietany 18% (lub dobrego jogurtu greckiego)
3/4 szklanki cukru
4 białka (z dużych jaj)
1 op. dużego budyniu śmietankowego (lub 1 zwykły budyń + 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej) słoik wiśni w syropie (700ml)
cukier puder do oprószenia

Przygotować ciasto: mąkę, proszek i cukier puder przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 5 kawałków, każdy uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin, można na całą noc.

W międzyczasie przygotować masę: śmietanę, cukier i budyń zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć ze śmietaną.
Wiśnie osączyć.

Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce zetrzeć 3 kawałki ciasta, równomiernie wyłożyć nim formę. Na ciasto wylać masę śmietanową, na niej ułożyć wiśnie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC (termoobieg), masa śmietanowa powinna być ścięta. Po upieczeniu studzić przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiami, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Zdjęcie - Styropian z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Ciasto pleśniak z keksówki
2

Ciasto pleśniak z keksówki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto styropian z jagodami
1

Ciasto styropian z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto na jogurcie a'la sernik
3

Ciasto na jogurcie a'la se…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sernik bez sera
1

Sernik bez sera

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Sernik bez sera -

Sernik bez sera - "Styropian"

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Sernik bez sera na jogurtach greckich z bitą śmietaną na bazie jogurtu
4

Sernik bez sera na jogurtach g…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Kurczak pieczony z jabłkami
1

Kurczak pieczony z jabłkami

Dzi Dzi
karmelowy

Sernik królewski
2

Sernik królewski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
1

Markizy kakaowe z nadzieniem p…

aronia aronia
Wiem co jem

Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
2

Wegański bezglutenowy pasztet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji
1

Ciasto jabłkowo - orzechowe Si…

Beti Beti
kruche babeczki

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
2

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty